Haber

Ankara Barajlarında Su Miktarı Azalıyor

ANKARA barajlarındaki doluluk oranı Temmuz 2023 prestijiyle yüzde 45,50 olarak ölçüldü. Ankara Su ve Kanalizasyon İşletmesi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Oktay Obura, “Şu anda barajlarımızda 11 aylık su kalmış. prestij. Bunu ekonomik bir şekilde kullanarak gelecek yıllara devretmemiz gerekiyor” dedi.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Obura yaptığı açıklamada, Ankara’nın toplam 11 barajla beslendiğini, yoğunluğun Çamlıdere ve Kurtboğazı barajlarından olduğunu söyledi. Başkaya, yaklaşık 9 barajın depo görevi gördüğünü ve Ankara’daki barajların doluluk oranının ölü hacimler dahil 2022 Temmuz ayında yüzde 41,50 olduğunu belirterek; 658 milyon metreküp suyumuz vardı. 2023 Temmuz ayına baktığımızda yüzde 45,50 doluluk oranımız var. 721 milyon metreküp suyumuz var. Bir önceki yıla göre 63 milyon metreküp su fazlası var. Bu doluluk oranına baktığımızda su ölçüsü ile Ankara’nın barajlarında 11 aylık su kaldığını görüyoruz. Bu çok fazla su olduğu anlamına gelmez. Vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Vatandaşlarımızın içme ve kullanma suyunu örneğin halı ve araba yıkamada kullanmamasını, kullanılacaksa damlama sulama sistemi olarak kullanmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan vahşi sulama yapmamalarını rica ediyoruz” dedi.

‘YABAN SULAMA SİSTEMİNDEN KAÇINILMALI’

Ankara geneline baktığımızda nüfusun yüzde 89’unun merkezde yaşadığını söyleyen Ötekie, kişi başı günlük tüketimin 240 veya 250 litre olarak hesaplandığını sözlerine ekledi. Vatandaşlarımızın kaçak kullanımını önlemek için tedbirlerimizi alıyor, kontrollerimizi artırıyoruz. En değerli; Yırtıcı sulama sistemlerinden kaçınılmalıdır. Yaz aylarında su tüketimi artar. Yıllık ortalama 1 milyon 400 bin metreküp tüketim var. Yazın ise bu oran 1 milyon 600 bin metreküpe çıkıyor. Vatandaşlarımız yaz aylarında tüketimde biraz daha tasarruf ederse; Su kasvetini yaşamıyoruz. Tüm vatandaşlarımıza davetimiz şudur; Şu anda prestijiyle barajlarımızda 11 aylık su kaldı. Bunu ekonomik bir şekilde kullanarak gelecek yıllara transferler yapmamız gerekiyor. Su kaynaklarını tasarruflu kullanmazsak gelecek nesillere aktaramayız dedi.

‘YAZ YAĞMURLARININ BARAJLAR ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİSİ SINIRLIDIR’

Ankara’nın geçtiğimiz aylarda şiddetli yağışlar aldığını hatırlatan Başkaya, Yağışların büyük bölümü Ankara’nın merkezinde yağdı. Yağışların barajlarımıza etkisi oldu; ama bu tatmin edici değil. Yağış merkezde daha şiddetli olduğu için barajları fazla etkilemedi. Son yıllarda iklim değişikliği ve kentsel yapılanmanın da etkisiyle, özellikle kent merkezlerinde bölgesel olarak ısınan havanın buharlaşması ve aniden yağış olarak geri dönmesi sonucu, sel ve sellere neden olan büyük miktarlarda yağışlar gözlenmektedir. Bu yağışlar mevsimsel ve bölgesel olmadığı için havzanın beslenmesinde her zaman aktif rol oynamazlar. Ankara ilinde son 3 yılda kullanılabilir su miktarındaki artış büyük ölçüde Gerede sisteminden alınan suyun etkisinden kaynaklanmaktadır. Yaz yağmurlarının buharlaşma nedeniyle barajlar üzerindeki olumlu etkisi sonludur. Özellikle Çamlıdere Barajı’nın yüzölçümü çok büyük. En çok buharlaşmayı orada yaşıyoruz. 2022 yazında barajlardan buharlaşan su 250 bin ila 300 bin metreküp civarındayken; bazı günler ise gelen su 50 bin metreküpe kadar düşüyor. Bu nedenle ne yazık ki yaz yağmurları barajlardan buharlaşan suları bile karşılamıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu